Osake

Mandatum Traderissa pääset kymmeniin pörsseihin ja tuhansiin osakkeisiin eri puolilta maailmaa.

Mikä on osake?

Osake on osuus osakeyhtiössä ja se antaa omistajalleen oikeuden osallistua yhtiökokoukseen ja oikeuden osinkoon. Osakkeita omistava sijoittaja omistaa yhtiötä siinä suhteessa kuinka suurta osuutta hänen omistamansa osakkeet edustavat yhtiön kaikista osakkeista.

Yhtiön osakkeilla voi käydä kauppaa pörssissä, jos yhtiö on pörssilistattu. Maailmanlaajuisesti löytyy huomattava määrä erilaisia pörssejä ja kauppapaikkoja, joissa voi käydä osakekauppaa. Osakevaihdon ja yhtiöiden markkina-arvon perusteella suurimmat pörssit löytyvät Yhdysvalloista, Japanista, Euroopan suurista kaupungeista ja Kiinasta.

Mikä määrittää osakkeen hinnan?

Osakkeen arvo määräytyy viime kädessä samoin kuin minkä tahansa asian: kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kun osakkeen ostajat ja osakkeen myyjät pääsevät yhteisymmärrykseen osakkeen hinnasta, tapahtuu pörssissä kauppa kyseiseen hintaan. Kulloistakin markkinahintaa kutsutaan osakkeen kurssiksi.

Monet sijoittajat seuraavat yhtiöiden taloudellista kehitystä ja yhtiön tulevaisuuden näkymiä yhtiön arvoa määritellessään. Myös maailmantalouden yleinen kehitys, korkotaso ja markkinatunnelma vaikuttavat osakemarkkinoihin.

Osakkeiden riskitaso vaihtelee huomattavasti eri yhtiöiden välillä ja volatiliteetti eli kurssiheilunta on olennainen osa pörssisijoittamista. Kurssiheilunta on tyypillisesti pienempää asemansa vakiinnuttaneissa yhtiöissä, joiden liiketoimintaa ja tuloksentekokykyä on suhteellisen helppo ennustaa. Vastaavasi suhdanneherkkien, velkaisten tai nopeasti kasvavien yhtiöiden osakekurssit ovat tyypillisesti volatiilimpia. Toisaalta vakaaksikin mielletyn yhtiön pörssikurssi saattaa heilahdella nopeasti, jos yhtiössä tai sen toimintaympäristössä tapahtuu yllättäviä muutoksia.

Mandatum Trader

Laajin valikoima markkinoita ja sijoituskohteita

Kymmeniä markkinoita ja tuhansia eri osakkeita

Kauppalehden ja muiden uutistoimistojen markkinauutiset

Tilin avaus ja arvopaperien säilytys ovat maksuttomia

Avaa tili