Viisi ominaisuutta sijoittajalle ja treidaajalle, osa 2

Olitpa sitten pitkäaikaissijoittaja tai treidaaja, löydät Traderista lukuisia kaupankäyntiäsi tukevia ominaisuuksia. Listasimme tähän artikkeliin viisi hyödyllistä ominaisuutta, joihin sijoittajien kannattaa erityisesti tutustua.

Listasimme juttusarjan aiemmassa osassa viisi Traderin keskeistä ominaisuutta sijoittajalle ja treidaajalle charteista eli graafeista screeneriin, eri toimeksiantotyyppeihin, kaupankäyntialustan väriteemaan ja ammattimaiseen asiakkuuteen.

Tässä osassa käymme läpi sijoittajan perustyökalut eli seurantalistan ja kalenterin, sekä kokeneempaa kaupankävijää ja treidaajaa hyödyttävät teknisen analyysin indikaattorit, USA:n ennakkomarkkinan pre-market-toimeksiannon ja toimeksiantojen oletusasetukset.

Seurantalista – Watchlist

Moni pitkäaikaissijoittaja on todennäköisesti joskus kuullut termin seurantalista tai watchlist, ja lähes jokainen aktiivinen kaupankävijä onkin jo tottunut hyödyntämään niitä treidaamisensa tukena. Seurantalistat mahdollistavat omien suosikkiosakkeiden, indeksien, ETF:ien, bondien, valuuttojen, futuurien tai muiden kohteiden seuraamisen helposti jokaisella Mandatum Traderin kaupankäyntialustalla sekä TraderGOn ja TraderONEn mobiilisovelluksessa.

Koosta suosikkisi seurantalistoille kohde kerrallaan pinnalla olevista teknologiaosakkeista valtionlainoihin tai hyödynnä seurantalistojen vierestä löytyvää suodatinta (screener), ja tallenna tuottamasi lista nykyiselle tai täysin uudelle seurantalistallesi.

Vaikka käyttäisit Traderia pääsääntöisesti vain tietokoneella, seurantalistasi kulkevat mukanasi mobiilisovelluksessa aina, kun haluat tarkistaa markkinatilanteen. Voit myös huoletta vaihtaa kaupankäyntialustojen välillä menettämättä listojasi.

Treidaaja, lue artikkelista, miten hyödynnät seurantalistoja tehokkaasti optiokaupankäynnin tukena: Aloittelijasta mestariksi: optioiden ostaminen


Esimerkki seurantalistasta TraderGOssa


Teknisen analyysin indikaattorit

Tekninen analyysi tarkoittaa erilaisten trendien, tukitasojen ja kurssiliikkeiden tunnistamista charteilta eli graafeilta ja niiden hyödyntämistä treidaamisessa ja pitkäaikaisempien sijoitusten ajoittamisessa. Löydät chartit kaikilta Traderin kaupankäyntialustoilta, mutta teknisestä analyysistä kiinnostuneille suosittelemme TraderGOta tai TraderPROta.

(Artikkeli jatkuu)

 

Traderista löydät yli 50 teknisen analyysin indikaattoria, kuten yleisimmin käytetyt liukuva keskiarvo (SMA), RSI eli Relative Strength Index, Bollinger ja MACD eli Moving Average Convergence/Divergence. Nämä indikaattorit kuuluvat monen aktiivisen kaupankävijän työkalupakkiin, ja vasta tekniseen analyysiin tutustuvan on myös hyvä aloittaa niistä.

Suosituimmat indikaattorit löydät listan yläpuolelle nostettuina, mutta niiden alta löytyy kattava valikoima indikaattoreita kokeneenkin treidaajan tarpeisiin. Tarvittaessa teknisen analyysin indikaattorit ovat käytettävissä myös TraderGOn mobiilisovelluksessa, jossa laitteen ja chartin voi tarvittaessa kääntää myös vaakatasoon. 


Teknisen analyysin indikaattorit TraderGOssa


Jos olet teknisen analyysin treidaaja ja haluat ottaa käyttöön useampia näyttöjä tukevan TraderPROn, jätä yhteydenottopyyntö tai ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Kalenteri

Pitkäaikaissijoittajan on hyvä tietää vähintään omistamiensa osakkeiden tulosjulkistusajankohdat eikä uusia sijoituksia tehdessä ole haittaa tietää esimerkiksi, milloin keskuspankit julkaisevat korkopäätöksensä. Treidaajan sen sijaan on lähes välttämätöntä tiedostaa, milloin on odotettavissa erilaisista julkaisuista johtuvia suurempia markkinaliikkeitä, jotta ei tule markkinavolatiliteetin yllättämäksi. TraderGOn ja TraderPROn kalenterista näet makrotalouden julkaisut, yhtiöiden tulosjulkistukset sekä osingot ja niiden irtoamis- sekä maksupäivämäärät.

Makrotapahtumat

Makrotapahtumien joukosta löydät esimerkiksi keskuspankkien korkopäätökset, työmarkkinaraportit, talouden luottamusluvut, kuluttajahintaindeksit (CPI) sekä bondihuutokaupat. Voit suodattaa makrotapahtumia halutessasi maan mukaan.

Tulosjulkistukset

Tulosjulkistuksista voit tarkistaa julkaisupäivän lisäksi muun muassa tuloksensa julkaisseiden yhtiöiden liikevaihdon, nettotuloksen ja osakekohtaisen tuloksen. Aurinko- tai kuuikoni kertoo, julkaiseeko yhtiö tuloksensa ennen listauspörssin aukeamista vai sen jälkeen.

Voit suodattaa tulosjulkistuksia ajankohdan, maan ja yhtiön markkina-arvon perusteella tai tarkistaa oman salkkusi tai seurantalistasi yhtiöiden tulosjulkistusten tiedot.

 
Kalenteri ja tulosjulkistusnäkymä TraderGOssa  

 

Osingot

Osinkokalenterista voit tulosjulkistusten tapaan tarkistaa tiedot osingoista oman salkkusi tai seurantalistasi yhtiöiden osalta, tai suodattaa osingonmaksuja ja osingon irtoamisia ajankohdan, maan ja yhtiön markkina-arvon mukaan.

Jos osingon irtoaminen kuulostaa vieraalta tai et ole aivan varma, milloin osaketta pitää viimeistään ostaa saadakseen osinko, voit tutustua aiheeseen osinkosijoittajan käsikirjasta.

USA:n ennakkomarkkina – Pre-market

Tiesitkö, että voit käydä Traderissa kauppaa USA:n ennakkomarkkinassa algoritmisten toimeksiantojen avulla? Moni yhdysvaltalaisyritys julkistaa tuloksensa ennen paikallismarkkinan avausta tai sen sulkeutumisen jälkeen. Kauppaa käydäänkin varsinkin institutionaalisten sijoittajien toimesta myös varsinaisen kaupankäyntiajan ulkopuolella.

TraderGOsta ja TraderPROsta algoritmisten toimeksiantojen alta löytyvä Pre-market limit -toimeksianto mahdollistaa rajahintaisen osto- tai myyntitoimeksiannon jättämisen ennakkomarkkinaan alkaen klo 14:00 Suomen aikaa. Pre-market limit -toimeksianto käyttäytyy ennakkomarkkinassa tavallisen limit-toimeksiannon tavoin. Jos toimeksianto ei toteudu ennakkomarkkinalla 14:00 – 16:30 Suomen aikaa, muuttuu se tavalliseksi limit-toimeksiannoksi varsinaisen kaupankäynnin alkaessa. Algoritmisten toimeksiantojen lisä välityspalkkiossa on 0,5 senttiä (USD) yhtä osaketta kohden.

Tutustu muihin edistyneempiin toimeksiantotyyppeihin täältä.


Esimerkki pre market limit -toimeksiannosta

Toimeksiantojen oletusasetukset – Default order settings

Varsinkin aktiivisessa kaupankäynnissä riskienhallinnan merkitys korostuu ja sen vuoksi tappioiden rajaaminen ja voittojen kotiuttaminen stop- tai tavoitetasoissa on tärkeää.

Uutena ominaisuutena voit asettaa tuotekohtaiset toimeksiantojen oletusasetukset kaupankäyntialustan asetuksista.

 
Toimeksiantojen oletusasetukset TraderGOssa.  

Voit asettaa haluamallesi tuotteelle tuotekohtaisen etäisyyden position avaamiselle (entry), take profit -tasolle ja stop loss -tasolle sekä lisäksi käytettävän stop loss-toimeksiannon tyypin; stop, trailing stop tai stop limit.

Syötä haluamasi etäisyys valitsemiisi kohtiin joko prosenteissa nykyhinnasta tai tikkeinä. Asetettuasi haluamasi kriteerit valitsemiisi kohtiin, määritä lisäksi lisätäänkö toimeksiannollesi automaattisesti asettamiesi kriteerien mukainen take profit tai stop loss -toimeksianto tai molemmat, jolloin sinun ei tarvitse erikseen huolehtia niiden lisäämisestä toimeksiannollesi.

 
Toimeksiantojen oletusasetukset osakekaupan take profit ja stop loss -toimeksiannoille TraderGOssa